مدیریت مصرف برق در بخش تجاری                       

عملکرد و فروش انرژی در سال ۱۳۸۲ نشان می دهد که مراکزتجاری قریب ۷ درصد از کل انرژی مصرفی را به خود اختصاص داده اند که این انرژی در وسایل برقی آنها از جمله لوازم روشنائی ، تجهیزات سرمایشی و گرمایشی ، یخچالها و فریزرها مصرف شده است .

ساعات اوج مصرف چگونه بوجود می آید

در ایران در ساعات اولیه شب ، وسایل روشنائی و برخی ازلوازم الکتریکی دیگر به مدار وصل میشوند . چون مجموع بار این گونه مصارف بیش از بار مصرف کنندگانی مانند صنایع یک نوبته ، ادارات و … است که از مدار خارج شده اند ، لذا بار مصرفی در این ساعات به حداکثر مقدار خود می رسد و به آن ساعات اوج مصرف می گویند . معمولا این ساعات همواره در مدت ۴ ساعت اولیه شب از حوالی غروب ، اتفاق می افتد و بخش تجاری در ایجاد این قله بار موثر است .

مدیریت مصرف برق سعی در کاهش این قله بار و تعدیل آن دارد که در مواردی با رهنمودهای فرهنگی و ایجاد تغییرات ساده در چگونگی مصرف قابل اجرا است . برخی از توصیه ها در شاخه های عمده مصارف تجاری به شرح زیر ارائه می گردد .   

روشنایی در بخش تجاری

۱- در رنگ آمیزی دیوارها و سقف از رنگ روشن استفاده شود تا میزان بازتاب نور افزایش یابد.

۲- گرد و خاک موجود در محیط از میزان بهره نوری لامپها می کاهد ، تمیز کردن منظم لامپها سبب می گردد تا نوردهی بهتری داشته باشند .

۳- درصورت امکان ، استفاده ازلامپهای فلورسنت (مهتابی)به ویژه درراهرو و زیرزمین دراولویت قرار گیرد.

۴- یک لامپ رشته ای ۱۰۰ وات بطور معمول حدود دو برابر یک لامپ فلورسنت بلند ( مهتابی) ، برق مصرف می کند ، درحالیکه ۵۰ درصد کمتر از آن نور دارد . از اینرو استفاده از لامپهای فلورسنت یا ترکیب آن با لامپهای رشته ای به کاهش هزینه برق شما نیز کمک می کند.

۵- در ساعات اوج مصرف ، خاموش کردن لامپهای اضافی باعث می شود که کلیه مشترکین از برق مطمئن برخوردار گردند.

۶- دقت شود هیچ فضائی بیهوده روشن نماند . همچنین سعی شود از روشنائی تجملی بیش از حد ، پرهیز گردد.

۷- چون بیش از ۹۰ درصد برق مصرفی در لامپهای رشته ای به گرما تبدیل می شود ، استفاده از این لامپها در تابستان باعث افزایش دمای محیط شده و نیاز به سیستم خنک کننده را افزایش می دهد.

۸- مصرف برق لامپ رشته ای ۱۰۰ وات ۵ برابر لامپ کم مصرف می باشد و باعث افزایش هزینه میشود .

۹- درمحل هایی از محیط کار که نور بیشتری مورد نیاز است ، به جای افزایش لامپها در محیط ، ازچراغهای موضعی و رومیزی استفاده گردد

استفاده از لوازم گرمایشی و سرمایشی در بخش تجاری

۱- در زمستان ، دمای مناسب در روز ۲۰ درجه سانتی گراد و در شب ۱۵ درجه سانتی گراد است . سعی شود با استفاده از ترموستات یا دماسنج ، دمای محیط را درحدود مقادیر فوق نگهدارید .

۲- درصورتیکه هوای محیط در زمستان بیش از اندازه مورد نیاز گرم شده بود ، به جای باز کردن در و پنجره ها بهتر است وسایل گرم کننده را خاموش نمایید .

۳- غیر اقتصادی ترین وسیله برای گرم کردن محیط ، بخاری برقی و جهت تهیه آب گرم ، آبگرمکن برقی است که لازم است از استفاده آنها اجتناب گردد .

۴- در تابستان ، دمای مناسب محیط کار یا زندگی درحدود ۲۶ درجه سانتی گراد است . با استفاده از ترموستات ، دمای محیط را در این حدود کنترل کرده و از کاستن بیش از حد آن جلوگیری نمایید.

۵- برای خنک کردن محیط ، میزان نیاز خود را ارزیابی نموده و به مقتضای درجه حرارت و شرایط محیط از یکی از وسایل خنک کننده نظیر پنکه ، کولر آبی یا کولر گازی با ظرفیت مناسب استفاده گردد.

۶- در اطراف پنجره ها از سایبان استفاده گردد تا درفصل تابستان از تابش مستقیم اشعه خورشید به

داخل ساختمان جلوگیری شود.

۷- کولرها را درفصل تابستان بطور منظم سرویس کنید. درهنگام نصب کولر ها دقت شود که عایق بندی کانالها رعایت شده ، درزهای اطراف آنها مسدود شوند و بر روی سقف کولر سایبان نصب گردد.

رهنمودهای کلی

۱- شایسته است نسبت به میزان مصرف برق حساس باشیم و میزان مصرف را از روی کنتور و ارقام موجود در قبض برق کنترل کنیم ، و برای صرفه جویی در هزینه ها در جهت کاهش تدریجی مصرف برق بکوشیم .

۲- همکاران خود را آگاه سازیم ، که در مصرف برق میزان اعتدال را رعایت کنند.

۳- هنگام خرید وسایل ، تجهیزات و دستگاههای برقی ، میزان نیاز خود را در نظر بگیریم و از خریدن تجهیزات و دستگاههای بزرگ و پرمصرف بپرهیزیم .

۴- هنگام خرید وسایل برقی ، توجه به میزان مصرف برق آنها ، عملی منطقی و معقول است .

تجهیزاتی را انتخاب کنیم که برق کمتری مصرف می کنند درحالیکه بازده زیادی دارند

۵- شایسته است با نورپردازی مناسب از مصرف برق به منظور زیبا سازی فضای کار یا ویترین فروشگاه و مانند آن درحد معقول استفاده شود .

۶- تاسیسات ساختمـان و محلهـای کـار را هرچند وقت یکبـار بوسیله اشخاص کار دان مورد رسیدگی قرار دهیم و از سالم بودن عایق ها و عایق بندیها ، همچنین از کارکرد درست پمپ ها ، رله ها ، مشعلها و اجزا ء دیگر مطمئن شویم .

۷- تا حد امکان از بکار بردن وسایل برقی پرمصرف مانند اتو ، ماشین لباسشویی و لامپهای پرمصرف در ساعت هـای اوج مصرف خودداری نمائیم . استفاده از لامپهای کم مصرف در ویترین مغازه ها ، بوتیک ها ، هتل ها و رستوران ها بسیار اقتصادی می باشد .

جهت استفاده مناسب و معقول از وسایل و تجهیزات برقی ، خوب است با مصرف برق آنها آشنا شویم

یک کیلوات ساعت معادل است با :

– مصرف یک لامپ معمولی ۱۰۰ وات در ۱۰ ساعت
– مصرف یک لامپ فلورسنت بلند ( مهتابی)در۲۰ ساعت
– مصرف یک لامپ کم مصرف در ۴۰ ساعت
– مصرف یخچال معمولی در ۲۴ ساعت
– مصرف فریزر بزرگ در ۱۲ ساعت
– مصرف یخچال ویترینی ( متوسط) در ۱۲ ساعت
– مصرف جارو برقی در ۱ ساعت
– مصرف کامپیوتر در ۱۰ ساعت
– مصرف بخاری برقی فن دار در نیم ساعت
– مصرف هواکش در ۳۰ ساعت
– مصرف پنکه در ۱۲ ساعت
– مصرف کولر آبی در ۲ ساعت
– مصرف کولر گازی در نیم ساعت
– مصرف دریل برقی در ۴ ساعت
– مصرف سماور برقی در۱ ساعت

منبع : دفتر مدیریت مصرف شرکت توانیر

image_pdfimage_print
تاریخ انتشار: ۲۶ بهمن ۱۳۹۷
تاریخ بروزرسانی: ۲۱ اسفند ۱۴۰۰